Hem/Invånare/Uppleva & göra/Kultur/Offentlig gestaltning
Lyssna

Offentlig gestaltning

Vi satsar på den yttre miljön i vår kommun. En skulpturpromenad från Årjängs centrum till Kyrkeruds folkhögskola är exempel på en sådan satsning.

Solbadande kvinna huggen i sten
"Solbadande kvinna" av konstnären Lolo Funck

Ny installation på Kyrkeruds folkhögskola

 

Gruppen för offentlig gestaltning

Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vår yttre miljö och här har vi tänkt en utveckling av vår skulpturpromenad, Tre kilometer skulptur. Tillsammans med Kyrkeruds folkhögskola vill vi skapa en skulpturpark som en början eller ett slut på promenaden, beroende på var man startar. Vi vill också tydliggöra att Kyrkeruds folkhögskola, Konstskolan i Värmland är just en plats för konst, kultur och konstnärlig utbildning och av stor betydelse för vår kommun..

Skulpturparken

Här ska finnas plats för fasta installationer med olika uttryck och tekniker samt plats för tillfälliga utställningar och konstverk.

Konstverket

Konstverket monterades i maj 2020 och tanken var att det skulle stå färdigt när Kyrkeruds folkhögskola skulle jubilera till 50 år som estetisk folkhögskola den 23 maj, men på grund av Covid-19 så får den offentliga invigningen ske vid ett senare tillfälle.

Konstnären Marie Hettwers egna ord

jag hade en idé om att flytta ut en klassisk utställning i det offentliga rummet och göra den storskalig. Jag placerade in svartvita fotografier i guldramar som en kommentar på fotografiets tidigare ställning i konstvärlden och den klassiska inramningen av oljemålerier.

Christian Gabel och Ismael Ataria

När jag bygger upp utställningar vill jag spela an på fler sinnen, jag använder ofta rekvisita och musik för att skapa en viss stämning. Till detta verk bjöd jag in och anlitade musikern Christian Gabel för att specialkomponera en musikslinga utifrån mina bilder. Jag bjöd även poeten Ismael Ataria att göra sin konstnärliga tolkning i dikter som jag placerade på ett podie i verket. Själva installationen är uppbyggd som ett intimt rum, du hör musiken först när du kommer nära, när du går in i rummet. 

Årjängstrollet

Vår första satsning på offentlig utsmyckning är vårt Årjängstroll som gjort oss kända långt över Värmlandsgränsen. Många är de barn som uppträtt på Trollbrickan eller åkt ner i dess svans. Trollet har även varit på turné i Stockholm och Göteborg och påstås vara Sveriges högsta och största troll.

Enprocentregeln

Kommunfullmäktige i Årjängs kommun beslutade i februari 2019 att Årjängs kommun ska tillämpa enprocentregeln vid all ny-, om- och tillbyggnad. Läs mera om 1%-regeln till höger på sidan.

Konstnärlig gestaltning i våra skolor

Det har avsatts pengar till våra pågående skolbyggen för konstnärlig gestaltning. Det gäller Nordmarkens skola låg-mellanstadie, ombyggnation vid Töcksfors skola samt ny förskola i Årjäng.

Här visas de inköp vi gör

Töcksfors mellanstadieskola har fått en konstnärlig utsmyckning inomhus i en korridor, uppförd av konstnären Henric Thåg. Motiven är framtagna tillsammans med verksamheten. Henric Thåg finns på Facebook om ni vill veta mer om honom.

 

 Hönan & Ägget 

konstnärerna är Ulf Johnsson och Kerstin Merlin Eriksdotter. Inköpt maj 2019, med placering på låg- och mellanstadiet i Nordmarkens skola.Nu har Hönan och Ägget flyttat till sin plats vid Nordmarkens skola, och det fattas bara lite jord och gräs runt den så är det klart till skolstarten i höst. Läs mer om konstnärerna till på sidan.

 

 

Pastill

Konstnär Ulf Johnsson. Inköpt september 2019 med placering på nya förskolan Regnbågen. Är utställd på biblioteket i Årjäng till placering sker i förskolans trädgård.Läs mer om Ulf till höger på sidan.

 

Puckling

Till förskolan Regnbågen så har vi  på verksamhetens önskemål också köpt in två "Pucklingar" av konstnären Per Agelii. Läs mera om Per till höger på sidan.

 

Skulpturpromenad

Victor Sjöströms monument, konstnär Kjell Sundberg

 Efter ett projektarbete beslutades att uppmärksamma filmregissör och skådespelare Victor Sjöström, som föddes och bodde sitt första levnadsår i vår kommun. Det blev också den första skulpturen som skapades utifrån tanken om en skulpturpromenad från Årjängs centrum till Kyrkeruds folkhögskola, en promenad för upplevelse och rekreation. Se vidare i foldern Tre kilometer skulptur.

Skulpturgrupp 

Skulpturgrupp

 1985 fick biblioteket i Årjäng sin första offentliga utsmyckning av större format. En skulpturgrupp i trä för barn- och ungdomsavdelningen. Det är konstnären Börje Wahlström, Årjäng som gjort gruppen bestående av två hängande soltecken, ett trekantigt bord, två hästar och en ko. Konstnären har haft hällristningar som förebilder för sitt arbete.

Soltecken

 

 

Utsmyckningar på Claras torg

Minnessten över Clara´s konditori

På Claras torg har vi en minnessten över Clara´s konditori, enligt säker källa där Claras kassaapparat var placerad.
Stenen är skänkt av Askim stenindustri och invigd på Kulturnatten 2013.

Stenbok

Materialet i stenboken är Vångagranit och foten gjord av Idefjordsgranit. Den är tillverkad av Askim Stenindustri och skänkt till Årjängs kommun av Westra Wermlands Sparbank. Stroferna är hämtade ur  "Nô´t å grônne på" av Gunnel och Kjell Swärd.
Boken är placerad till vänster om bibliotekets huvudentré och invigd på Nationaldagen 2014.

 

Kanalparken i Töcksfors

I samband med firandet av kanalen Stora Lee-Östen 100 år invigdes två nya utsmyckningar i Kanalparken. Det är en "kraftsamlare" i bohusgranit av konstnären Lolo Funck, och  ett konstverk av konstnären Justus Braunschweig, "Vattnets kraft" som återfinns i slussens befintliga räcken med en skulptural avslutning i form av en stor våg som slår mot slussväggens utsida.

Slussen Stora Lee-Östen

Läs mer om slussen Stora Lee-Östen och jobbet med färdigställandet inför 100-årsjubileet och även jubileumsdagen lördagen 5 september 2015.

Kraftsamlaren,konstnär Lolo Funck

 

Kraftsamlaren i nattbelysning

 

Vattnets kraft, konstnär Justus Braunschweig

 
Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 12 augusti 2020

Kontakt

Årjängstrollet

Enprocentregeln 1%

Konstnärerna till Hönan och Ägget

Ulf Johnsson

Pucklingarna

Per Agelii

Ismael Ataria

Läs mer om poeten här

Christian Gabel

Läs mer om musikern här

Konst i Nordmarkens skola, Högstadium

Läs mer om konsten i skolan

Tre kilometer skulptur

Broschyren i Pdf

Fontän i Lennartsfors

I samband med Lennartsforsdagarna 2014 invigdes en fontän av hemmasonen Thomas Wassberg

Läs mer om Lennartsfors

Klubb August

En ny sten med inskription på Claras torg. Klubb August jubilerar 50 år.

Läs mer om Klubb August