Hem/Invånare/Uppleva & göra/Årjängs marknad 2021
Lyssna

Årjängs marknad 2021 - en mindre torgmarknad

Marknadskommittén arbetar för fullt inför årets marknad som blir i centrala delen av Årjäng.

karuseller på Årjängs marknad
Karuseller uppe i det blå

17 - 19 september är det Årjängs marknad. En tradition som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. I år så satsar vi på en mindre torgmarknad med närmare 60 knallar.

Marknaden blir uppdelad på tre platser för att få spridning på människor och det blir enkelriktade stråk samt luckor mellan knallarna. Allt för att vi ska kunna genomföra en så smittsäker marknad som möjligt. Tillsammans hjälps vi åt så att marknaden kan bli av. 

De tre områdena är storgatan mellan rondellen och biltvätten, Claras torg och del av hotellparkeringen inklusive trolltorget.

Storgatan mellan rondellen och biltvätten blir avstängd för trafik och trafiken kommer att ledas om under helgen. 

Passa på att även stödja våra lokala affärer och restauranger under helgen.

 

Årjängs marknad 17-19 september 2021

Tider                                     

Fredag 14.00 - 18.00           

Lördag 10.00 - 18.00             

Söndag 10.00 - 16.00             

Marknaden stänger på söndag 19 september 16.00

Försäljning kan även ske före och efter ordinarie försäljningstid.

 

 

 

 

Årjängsmâtens historia

Årjängs Marknad är fast förankrad i bygden. Tideräkningen är baserad på före och efter marknaden! Innan detta stora höstevenemang ska alla bestyr vara ordnade. "Årjängsmâten" eller "Silbodalsjula" är de alternativa lokalnamnen på denna marknad. Silbodal är namnet på församlingen.

En lång tradition

En gränshandel har nästan alltid funnits i dessa svenska ytterområden utmed riksgränsen mot Norge. Förr – likväl som nu – var det en dragkamp om vilken sida om gränsen pengar skulle omsättas i varor.

Årjängs Marknad har anor från 1600-talet med två marknader om året, en vintermarknad i februari och en höstmarknad i september. Det började, såsom brukligt var, med kreatursmarknad och försäljning av matvaror. Dagens Årjängs Marknad tilldrar sig en gång om året, alltid tredje helgen i september och lockar många besökare med knallar, tivoli, utställningar, serveringar och trav.

Handel och nöjen

Den tidigare karaktären av häst- och kreatursmarknad har givetvis förändrats väsentligt. lnslaget av handel är mycket stort, men nöjesutbudet balanserar totalupplevelsen på ett perfekt sätt för stora och små. Här finns ett tivoli med en mängd attraktioner både på marken och i luften. Sång och musik ljuder här och var. Disco erbjuds de som önskar dansa.

Något att äta och dricka

En speciell företeelse är serveringen av kålsoppa i marknadsbodarna. Trollkorv, klengås, våfflor och kaffe med mera finns på flera ställen.

Årjängstravet

I anslutning till marknadsområdet ligger den välkända travbanan där det alltid är trav under marknadshelgen.  I anslutning till travbanan ligger Nordiska Travmuseet som är unikt i sitt slag.

När är det marknad?

Marknaden går numera alltid av stapeln tredje helgen i september. Den börjar på fredagseftermiddagen för att nå sin kulmen på lördagen och bli inriktad på barnfamiljer under söndagen.

Här möts glada säljare och glada köpare

Årjängs Marknad kan räkna med cirka 100 000 besökare under en marknadshelg. För att tillfredsställa förväntningarna erbjuds 700 platser till säljare av allehanda varor. Inte enbart utsocknes säljare kommer till Årjängs marknad. Även lokala företag bokar plats för till exempel demonstrationer av nya produkter. En stor del av kommunens föreningsliv utnyttjar möjligheterna till försäljning av lotter. Den totala omsättningen är betydande. Marknadskommitténs överskott fördelas till föreningslivet i utbyte mot arbetsinsatser.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 16 september 2021

Årjängs Marknad

Alla Sveriges marknader

Nytt bokningssystem

Från 2018 har vi ett nytt bokningssystem för försäljare. Ni kommer endast att kunna anmäla er på BokaMarknad.se.

Klicka här för att komma till bokningssystemet