Lyssna

Öka din säkerhet vid brand

Många olyckor är relaterade till din fritid och hemmiljö. Genom enkla och oftast billiga åtgärder kan du öka säkerheten på fritiden, i ditt hem eller hos någon närstående.

Så kommer du ut om det brinner i ditt hus

Det ska alltid finnas två vägar ut från din bostad. I bostäder är det ofta ett fönster eller balkongen som är den andra vägen ut. Det är viktigt att du och din familj går igenom hur ni ska agera om det börjar brinna. Har du barn kan ni en gång om året göra en brandövning – gör det till en lek.

Om det brinner i din lägenhet

Eftersom en brand kan växa fort gäller det att agera direkt. Det är när branden fortfarande är liten som du har chans att släcka själv. Tänk igenom före hur du ska bete dig och ta dig ut om det börjar brinna. Är branden stor och du inte klarar av att släcka själv, försöka att stänga dörren till det utrymme där det brinner och ta dig ut ur lägenheten. Var noga med att se till så att lägenhetsdörren till trapphuset stängs när du lämnar lägenheten.

Om det brinner på en annan plats i ett flerbostadshus

Stanna kvar i lägenheten! En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i cirka 30 minuter. Våta handdukar hjälper till att täta mot rök vid brevinkastet. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus och använd aldrig hissen vid brand. Larma 112 och ropa på hjälp genom fönster eller balkong.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 28 februari 2017

Kontakt


 • Räddningschef
  Krister Davidsson
  Direkt: 0573-142 57
  Stf Räddningschef
  Magnus Östlund
  Direkt: 0573-142 56

  Besöksadress: Västanåsvägen 19 672 32 Årjäng

Brandskydd i vardagen

Läs mer

Bilden visar en logotype

Tips om hur du eldar rätt

Elda rätt