Lyssna

Allmänna frågor om viruset

Uppdaterat 2020-04-27

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har uppdraget att informera kring covid-19. Myndigheten uppdaterar dagligen sin webbplats med kvalitetsgranskad information

Där hittar du bland annat gällande reserekommendationer, aktuella fakta kring antalet smittade och riskområden, liksom mer information om sjukdomen och en FAQ ("frågor och svar-spalt")

Informationsnumret 113 13

Den som vill ställa allmänna frågor om covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13 som är tillgängligt dygnet runt. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Du kan besöka 1177.se, logga in för personliga e-tjänster.
Webbplatsen 1177.se innehåller också sjukvårdsrelaterad information om covid-19. 

Ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Information på teckenspråk

Här hittar du länkar till teckenspråkstolkad och syntolkad information om covid-19.  

Information på lätt svenska

Information om coronaviruset på lätt svenska kan du läsa här

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information om covid-19 på olika språk samt Informationsblad på olika språk Om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19  Krisinformation.se har samlat myndigheternas information på olika språk om covid-19

Region Värmland har öppnat en telefonlinje dit invånare kan vända sig för att få svar på allmänna frågor om det nya coronaviruset på olika språk. Informationsnumret för allmänna frågor om coronaviruset är 010-831 80 10 och har öppet vardagar 10-12. I nuläget ges information på arabiska, dari, somaliska och tigrinja. Telefonlinjen har öppet tillsvidare.

Om du behöver prata med någon

 Äldrelinjen, telefon: 020-22 22 33 - Vardagar 8-19, helger 10-16.

Röda Korsets stödtelefon 0771-900 800, måndag till fredag kl.12-16.

Svenska kyrkan, Nordmarkens pastorat. 0573-136 00. Öppet: Måndagar, onsdagar och fredagar 9-12. Tisdagar och torsdagar 14-16.

Equmeniakyrkan, Pastor Sophia P Sjödin, telefon: 0573-101 52, mobil: 070-603 82 59

Pingstkyrkan i Töcksfors, Pastor Benny Moberg, mobil: 0708-89 82 83.

Skydda dig själv och andra från smitta

Stanna hemma när du är sjuk
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en utförlig beskrivning över symtom på covid-19 och du kan också göra självtest som Region Stockholm tagit fram.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Rekommendationer för att undvika smitta

Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta är desamma för covid-19 som för säsongsinfluensan

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att inte att smitta andra.

Rykten och falska fakta

Det florerar många falska rykten, inte minst på internet. Hjälp till att hindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Det är på Folkhälsomyndighetens webbplats som granskade faktauppgifter läggs ut.

 

Krisinformation.se finns ansvariga myndigheters information om coronaviruset samlat.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 27 april 2020