Hem/Invånare/Omsorg & hjälp/Sjukvård och tandvård
Lyssna

Sjukvård och tandvård

Kommunens hälso- och sjukvård vänder sig till kommuninvånare från sju år som på grund av långvarig medicinsk, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning inte kan ta sig till sin vårdcentral.

Årjängs kommun ansvarar för

Hemsjukvård, rehabilitering i hemmet och olika typer av hjälpmedel som underlättar din vardag. Beroende på ditt behov kan du få hjälp av en sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut.

 
Hälso- och sjukvård

Ges av kommunens sjuksköterskor, men kan också utföras av annan omvårdnadspersonal på uppdrag av dessa.
Sjuksköterskorna arbetar på de särskilda boendena eller i geografiskt indelade områden och sjukvården bedrivs dygnet runt.
Om du blir sjuk, lindrigt skadad eller mår psykiskt dåligt ska du i första hand vända dig till din vårdcentral. Du kan också ringa 1177 för att få råd.
Vid akuta situationer ringer du 112.

På rehabiliteringsenheten arbetar arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeut tillsammans för att du ska kunna bibehålla eller förbättra din förmåga till att leva ett så aktivt liv som möjligt.

Landstingets ansvar

Landstinget ansvarar för sjukvård och behandlingar vid till exempel centralsjukhuset, vårdcentraler samt i vissa fall i det egna hemmet.

Kommunen har inga egna läkare. Om du behöver få kontakt med läkare får du därför i första hand vända dig till din vårdcentral eller till din egen "husläkare". För de personer som bor på vårdboende har Landstinget utsett en patientansvarig läkare, PAL. Det är läkaren som utreder, ställer diagnoser, behandlar och skriver ut läkemedel.

Närsjukvårdsteamet

I teamet ingår läkare, sjuksköterskor och vårdadministratör. Vid behov kan du även få hjälp av personer med andra yrken, som till exempel fysioterapeut och dietist.Teamet har ett nära samarbete med din kommuns distriktssköterskor och biståndshandläggare och ibland gör alla hembesök tillsammans.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 13 november 2019