Hem/Invånare/Omsorg & hjälp/Dödsfall och begravning
Lyssna

Dödsfall och begravning

När du som anhörig eller vän mister en närstående ställs du inför sorg och saknad, men också inför praktiska frågor såsom begravning, bouppteckning eller dödsboanmälan.

Här under dödsfall och begravning hittar du information om:

Begravning

Svenska kyrkan har ansvar för begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige oavsett vilken religions- eller kyrkotillhörighet man har. Det gäller också om man inte har någon kyrko- eller religionstillhörighet.

Begravningshjälp

Om tillgångarna i dödsboet på dödsdagen inte räcker till en enkel begravning finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd, begravningshjälp, hos socialtjänsten enligt socialtjänstlagen.

Bouppteckning

När någon avlidit ska de som ingår i dödsboet göra en bouppteckning. Det innebär att man går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevandes tillgångar och skulder.

Dödsboanmälan

Om den avlidne saknar tillgångar eller om den avlidnes tillgångar inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet kan bouppteckningen eventuellt ersättas av en så kallad dödsboanmälan. Vid eventuell dödsboanmälan utförs denna av kommunen.

Kommunens ansvar vid dödsfall

Vid dödsfall har kommunen ansvar, enligt begravningslagen och ärvdabalken, för att i vissa fall då inga dödsbodelägare eller anhöriga finns som kan beställa begravning, förvalta dödsboet, besluta om dödsboanmälan och lämna ekonomiskt bistånd till begravningskostnad.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 24 mars 2017

KONTAKT


  • Direkt: 0573-141 54
    Nertomtvägen 4
    Box 906
    672 29 Årjäng

    Receptionen är öppen måndag, onsdag och torsdag 9.00-15.30 (lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00) samt fredag 9.00-12.00. Tisdagar är receptionen stängd. Telefontider till ekonomihandläggare enligt följande, Måndag - fredag 9.00-10.00.