Hem/Invånare/Nyhetslista invånare/Unionsleden – Sveriges 4:e nationella cykelled är redo att ta emot cyklister.
Lyssna

Unionsleden – Sveriges 4:e nationella cykelled är redo att ta emot cyklister.

Publicerad 2021-06-09 15:16

Unionsleden som arbetats fram i ett Interregprojekt är 350 km lång och sträcker sig från Norska Moss i väster till Karlstad i öster. Den svenska sträckan är dessutom Sveriges 4:e nationella cykelled. Leden är uppdelad i sju dagsetapper och går genom två länder, tre regioner och tio kommuner.

Cykel på Unionsleden

Namnet och idén till sträckningen har leden fått efter den Norsk/Svenska union som bildades i Moss 1814 och upplöstes i Karlstad 1905.

Det har varit ett intensivt och ibland utmanande arbete att hitta bra sträckningar. Etapperna har förändrats och finslipats under projektets gång. Etapperna ska vara säkra att cykla på men även ge ett turistiskt mervärde. Arbetet har skett i samarbete med Trafikverket som även står för skyltningen på svensk sida.

För att lyfta de boenden, sevärdheter och aktiviteter som finns längs leden och dess sju dagsetapper har en unik webbplats tagits fram www.unionsleden.comHär visas hela det turistiska utbudet längs leden upp, vilket innebär att data hämtats från inte mindre än tre olika turistiska databaser.

Vid ett möte den 4 juni genomfördes en digital invigning för representanter som varit delaktiga i projektet på ett eller annat sätt.

Projektägare: Årjängs kommun och Grensekomiteen Värmland- Østfold

Det känns fantastiskt kul att Unionsleden är klar att ta emot cyklister säger Pär Näslund, projektansvarig. Den officiella öppningen med pompa och ståt får dock vänta tills gränsen är öppen igen.
Efter ett långt och väl genomfört arbete i projektet så ser jag fram emot att se cyklister på leden säger Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande i Årjängs kommun. Ännu roligare blir det när gränsen öppnar så att det går att cykla hela leden! Det här är ett exempel på hur vi kan arbeta upp våra relationer över gränsen efter pandemin
 Fantastiskt roligt att Unionsleden är klar för användning! Detta öppnar upp för en rad andra utvecklingsmöjligheter i vår gränsregion. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete säger Per Jonsson, Ordförande Grensekomiteen Värmland- Østfold
Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 9 juni 2021

Kontakt


 • PR- och kommunikationsansvarig
  Nordmarkens Näringsliv
  Direkt: 0573-141 31
  Mobil: 076-622 60 55
  Besöksadress
  Näringslivets Hus
  Nertomtsvägen 5, Årjäng

Välkommen till etapp 3 Töcksfors - Lennartsfors - Bengtsfors