Lyssna

Skärpta allmänna råd i Värmland

Smittspridningen av covid-19 ökar i Värmlands län. Läget är allvarligt och för att bryta smittspridningen krävs ett förändrat beteende. Därför har Folkhälsomyndigheten tillsammans med Region Värmland beslutat om skärpta allmänna råd i länet. Beslutet gäller från och med 12 november till och med 10 december 2020. Beslutet kan förlängas.

Utöver dessa råd gäller lokala allmänna råd i Värmland. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor för att minska smittspridning av virus som orsakar covid-19. Alla har, enligt smittskyddslagen, skyldighet att göra allt man kan för att skydda andra från risken att smittas av covid-19.

Skärpta allmänna råd

De lokala allmänna råden är följande:
Undvik att umgås med andra
Träffa om möjligt inte andra personer än de som du bor tillsammans med. Du som bor ensam kan välja ut några få personer i din närhet att umgås med. Delta eller anordna inte privata tillställningar som till exempel fester, middagar eller afterwork. Om du är på jobbet behöver du begränsa dina kontakter med andra människor genom att hålla avstånd på 1,5-2 meter. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök, omfattas inte av råden.

Avstå från besök på allmänna platser
Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i livsmedelsbutiker, apotek eller medicinsk motiverad träning omfattas inte av detta råd. Tänk alltid på att hålla avstånd.

Avstå från evenemang och aktiviteter
Delta inte på möten, konserter, föreställningar, religiösa evenemang, högtidsfirande, idrottsträningar, matcher, tävlingar, cuper, uppvisningar eller andra aktiviteter oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Undantag är idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Undvik också hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat.

Avstå från onödiga resor
Undvik resor inom och utanför Värmland. Undantag är resor till och från arbetet, studier eller hälso- och sjukvård. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt.

Lokala allmänna råd för verksamheter och arbetsgivare i Värmland
Lokala allmänna råd gäller också för verksamheter som till exempel butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar. Åtgärder behöver vidtas så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan till exempel vara att erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Verksamheter kan också minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

Läs mer om vilka konsekvenser detta får i våra verksamheter

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 13 november 2020