Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Skolprojekt med fokus på energi och miljö
Lyssna

Skolprojekt med fokus på energi och miljö

Publicerad 2017-02-10 13:24

Under 2017 pågår ett skolprojekt med fokus på energi och miljö. Det riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6 för att ge eleverna möjlighet att bli mer energi- och miljömedvetna, men samtidigt få med sig energitänket i framtiden. Tanken är att varva både teori och praktiska övningar. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Foto: Daniel Hult

Skolprojektet riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6

Projektet riktar sig till skolklasser i årskurs 4-6 med fokus på energifrågor och miljöfrågor i stort som smått. Undervisning ska ske i klassrummen med både teori, praktiska övningar och diskussioner. Basen i undervisningen utgår bland annat från Naturskyddsföreningens material som har tagits fram för att undervisa i energi- och miljöfrågor för skolklasser. Materialet är kopplat till skolans läroplan, men man kommer att fördjupa sig i ämnet på ett mer roligt och spännande sätt.

Både teoretiska och praktiska uppgifter

Upplägget på projektet är att föreläsa i klassrummet men även ha praktiska uppgifter. 3 besök per klass kommer att göras under 2017.

 De fyra områdena inom projektet 

 • Energijakten - Eleverna ska följa skolans elförbrukning i realtid och diskutera kring elanvändning och hur de kan påverka den. 

 • Energin i hushållet - Eleverna ska ta reda på och anteckna energianvändningen i hemmet tillsammans med en vuxen och utifrån det försöka hitta åtgärder för att påverka den.

 • Bygg din el-bil - Varje elev får en egen byggsats av en mini-el-bil där de får bygga ihop den själv och testköra. Detta kompletteras med teori om hur det fungerar med solenergi, el-bilar och batterierlagring.

 • Energihusvagnen - En husvagn som både till utseende och innehåll är inriktad på just energi- och miljöfrågor. Här kan eleverna se hur solceller fungerar, soldriven ventilation, soldriven pump, solfångare, vindkraft, LED-belysning och annat.

Effekten som vill uppnås är att eleverna skall bli mer energi- och miljömedvetna, men samtidigt få med sig energitänket i framtiden.

Bakgrund

Inriktning på projektet valdes utifrån att potentialen för skolelever är stor och de kommer att få med sig en bra, tydlig och verklig bild när det kommer till energi- och miljöfrågor. På så sätt får de en bättre förutsättning att bli målmedvetna och därmed ta bättre beslut när det kommer till just energi- och miljöfrågor i framtiden.

Tidsplan

Projekttiden gäller 1 januari - 31 december 2017. Projektet kommer att genomföras i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng då de fyra kommunerna inledde 1 januari 2017 ett samarbete, kallat Nodväst, när det gäller energi-och klimatrådgivning. Av kommuner i Värmland som sökt finansiering var det endast Nodväst som fick beviljat stöd. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 10 februari 2017

Kontakt


 • Energi- och klimatrådgivare
  Medborgarservice
  Mobil: 072-710 80 90

  Energi- och klimatrådgivaren arbetar både i Årjängs och Säffles kommun.

Energi- och klimatrådgivning