Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Dags att söka bygglov inför sommarens projekt!
Lyssna

Dags att söka bygglov inför sommarens projekt!

Publicerad 2017-03-22 08:30

Planerar du att bygga något i vår eller sommar som kräver bygglov eller anmälan? Då är det hög tid att lämna in din ansökan till Bygg- och miljökontoret för att få ditt beslut i tid.

Foto: Årjängs kommun

Lämna in din ansökan i god tid

Under vår och sommar ökar antalet inkomna ansökningar till bygg- och miljökontoret och handläggningstiden kan bli något längre. Det är därför viktigt att du lämnar in din ansökan i god tid.

Enligt plan- och bygglagen har du rätt att få ett beslut i ditt ärende inom 10 veckor från att en komplett ansökan inkommit, detta kan under vissa omständigheter förlängas med ytterligare 10 veckor. Om ditt ärende måste till Bygg- och miljönämnden för beslut är det ännu viktigare att ansökan kommer in i tid då nämnden har semesteruppehåll under juli och augusti. Vi handlägger självklart din ansökan så snabbt vi kan och i de flesta fall går det snabbare än 10 veckor!

Förkorta handläggningstiden

Du kan själv öka möjligheterna till ett snabbt beslut och kortare handläggningstid genom att:

 • Lägga tid på din ansökan och se till att den är komplett när du skickar in den.
 • Vill du bygga inom detaljplanelagt område förkortas handläggningstiden om det du vill bygga stämmer överens med planen.
 • Ritningarna ska vara fackmässigt utförda, skalenliga och måttsatta.

Tänk på att om du planerar en åtgärd i närheten av en sjö, å eller vattendrag så kan det även krävas att du ansöker om strandskyddsdispens först.

Mer information

På sidan om bygglov och tillstånd hittar du blanketter, information om vilka åtgärder som kräver bygglov eller anmälan och vad en ansökan ska innehålla.

Om du är osäker på om den åtgärd du planerar kräver bygglov, anmälan eller strandskyddsdispens, kontakta alltid bygg- och miljökontoret innan du påbörjar arbetet!

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 8 april 2016

Kontakt


 • Bygglovshandläggare
  Växel: 0573-14100
  Direkt: 0573-14106

 • Bygglovshandläggare
  Växel: 0573-141 00
  Direkt: 0573-140 76

Bygglov eller anmälan