Hem/Invånare/[Nyhetslista invånare]/Bevattningsförbud i delar av kommunen
Lyssna

Bevattningsförbud i delar av kommunen

Publicerad 2017-06-23 15:11

Stora delar av Sverige har under hösten, vintern och våren fått en mindre mängd snö och regn än normalt. Nivåerna är därför låga i sjöar, vattendrag och grundvattenmagasin. Enligt Sveriges geologiska undersökningar (SGU) och SMHI kan vattensituationen bli svår i delar av landet under sommaren. Det innebär att vi alla bör vara sparsamma med resursen vatten och dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.

Bevattningsförbud = hushåll med dricksvatten!

Från och med 1 juni meddelas så kallat bevattningsförbud för vattenkunder i Töcksfors, Lennartsfors och Tenvik. Bevattningsförbudet betyder att dricksvatten i första hand skall användas till just dricksvatten, matlagning och hygien. Det är viktigt att vi alla, oavsett vart vi bor eller vilket dricksvatten vi använder, hushåller med resursen dricksvatten.

Bevattningsförbudet innebär:

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. En nedgrävd pool får bara fyllas till en nivå där poolstommen inte riskerar att kollapsa, men inte mer. Besök istället vår simhall och badsjöar.
  • Du får inte använda vattenspridare för att vattna din gräsmatta. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället.
  • Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

Undantag för vissa näringsidkare

Bevattningsförbudet gäller för alla, även företag och föreningar. Däremot finns vissa undantag där vatten är avgörande för att kunna driva verksamheterna. För mer info kontakta VA-enheten. Samhällsviktig verksamhet tillhör också undantagen för bevattningsförbudet.

Det här är samhällsviktig verksamhet

En samhällsviktig verksamhet är en samhällsfunktion* som är av sådan betydelse att ett bortfall av eller en svår störning i funktionen skulle innebära stor risk eller fara för samhällets funktionalitet, samhällets grundläggande värden eller befolkningens liv och hälsa.

*Funktioner som konstateras vara av särskild betydelse för upprätthållandet av samhällets funktionalitet, såsom el- och telenät, vägar och järnvägar, vatten och avloppssystem med mera.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 31 maj 2017

Kontakta oss

Vattensituationen i Sverige